Bij het afsluiten van een hypotheek denk je misschien niet aan onvoorziene situaties, waardoor je de maandlasten niet goed meer kunt opbrengen. Tijdelijk of langdurende ziekte of wellicht een burn-out.
Als je inkomen daardoor daalt, kan de maandelijkse hypotheeklast te zwaar worden. Om dit te voorkomen kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Deze verzekering geeft financiële dekking.
Het is geen verplichting om een AOV af te sluiten bij een hypotheek. Het is een afweging die je maakt. Als je ZZP’er bent, is het een verstandig besluit. De onzekerheid over inkomen op lange termijn geeft je extra dekking. Dit advies geldt voor zowel voor in loondienst als bij zelfstandig ondernemers, ook zonder hypotheek.
Ga voor jezelf eens na hoe je financiële situatie eruitziet bij terugval in inkomen. Sluit je een maximale hypotheek af die nauw aansluit op het inkomen? Heb je een financiële buffer, die een eventueel tekort in inkomsten kan opvangen?
Het is voor iedereen een persoonlijke beslissing. De risico’s worden tegen de extra maandlast door de premie afgewogen. Graag maak ik voor jou een overzichtelijke berekening en zal ik je van goed advies voorzien.
Het is voor veel verzekeraars, maar ook voor jou niet in te schatten voor hoelang je eventueel aanspraak wil maken op de dekking.
Daarom wordt er bij het afsluiten van een AOV een eigen risicotermijn meegenomen. Dit is de periode dat de verzekering geen dekking zal verlenen. Het is per verzekeraar verschillend, maar er wordt minstens 1 maand als risicotermijn meegenomen.
Voor beroepen die extra risico met zich meebrengen, kan zelfs van een langere termijn zijn.
Er zijn dus mogelijkheden voor extra zekerheid in geval dat je arbeidsongeschikt wordt. Wil je meer informatie? Samen nemen we alle voor- en nadelen goed door en ontvang je een advies dat aansluit op je persoonlijke situatie.