Een overlijdensrisicoverzekering is bij de meeste geldverstrekkers niet meer verplicht om af te sluiten bij de hypotheek. Soms is het nog een eis als je een hypotheek zonder NHG afsluit, maar ook dit is niet meer bij alle verzekeraars zo.
Een hypotheekverstrekker bouwt een extra risicodekking in met een overlijdensrisicoverzekering. Als je tijdens de looptijd van de hypotheek overlijdt, dan hebben zij garantie dat de hypotheekschuld wordt afgelost.
Daarnaast is het voor jouzelf en nabestaanden verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je wil immers niet dat je jouw partner of familie opzadelt met jouw hypotheekschuld, als je overlijdt. Deze kans bestaat namelijk als je geen verzekering afsluit.
Als jij, of je partner overlijdt, keert de verzekering een gedeelte van de hypotheekschuld uit aan de hypotheekverstrekker. Hoeveel dit is, dat heb je bij het afsluiten van de verzekering vastgelegd. Als je gehuwd bent of samenwonend, wordt je maandlast dus lager als je als nabestaande in het huis blijft wonen, omdat een gedeelte is afgelost door de verzekering.
Geldt dan een overlijdensrisicoverzekering alleen voor partners? Nee, zeker niet. Als je een hypotheek hebt die alleen op jouw naam staat, dan worden jouw nabestaanden niet belast met je hypotheekschuld als je overlijdt, mits je een goede verzekering hebt afgesloten, gekoppeld aan je hypotheek. Het is dus goed om erover na te denken, dat als je een hypotheek afsluit om een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten. Maar het is ook verstandig om eens na te gaan of jouw persoonlijke omstandigheden nog passen bij de verzekering die je destijds al wel hebt afgesloten bij je hypotheek. Graag kijk ik voor jou de polis en alle voorwaarden goed door, om dit duidelijk te stellen. Is er een beëindiging of aanpassing gewenst? Ook daarvoor kun je bij mij terecht.
De verzekeraar neemt met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering een financieel risico en stelt als voorwaarde dat je – voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit – een naar waarheid ingevulde gezondheidsverklaring overlegt. Afhankelijk van medische risico’s waar eventueel sprake van is door gezondheidsproblemen, of bijvoorbeeld door roken, bepalen zij of er een medische keuring nodig is. De verzekeringspremie kan soms hoger uitvallen, als de verzekeringsmaatschappij meent dat zij een hoger risico lopen.
De premie die je maandelijks betaalt aan de verzekeraar, is gemiddeld tussen € 5 en € 35. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van het hypotheekbedrag, de nog resterende looptijd, jouw leeftijd en je gezondheid. De meeste verzekeraars accepteren jou als verzekerde, als je niet ouder bent dan 60 tot 74 jaar. Je kunt het beste verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Als hypotheekadviseur kan ik je daar goed bij helpen, zodat je de verzekeraar kiest die niet alleen een goede dekking en voorwaarden heeft, maar ook die meest gunstige premie aanbiedt. Je kunt een overlijdensrisicoverzekering tussentijds beëindigen, maar hier zijn voorwaarden aan verbonden. In sommige gevallen krijg je een gedeelte van de betaalde premie terug, maar dit hoeft niet. Heb je nu een overlijdensrisicoverzekering en wil je wel eens weten:
Laten wij dit samen onderzoeken, neem contact met mij op en ik ga voor jou aan de slag.
Uiteraard overleggen we alle mogelijkheden m.b.t. een overlijdensrisicoverzekering, als je een hypotheek wil afsluiten.