Familiehypotheek

Een familiehypotheek biedt een alternatieve financieringsvorm waarbij geen bank, maar een familielid optreedt als geldverstrekker.
Deze leningsvorm kan het kopen van een huis toegankelijk maken, als de bank geen- of niet voldoende hypotheek verleent.

Het is van groot belang dat de afspraken voor deze vorm van geldlening en aflossingen, notarieel vastgelegd worden. Op deze manier kunnen eventuele geschillen worden voorkomen.

Onder bepaalde voorwaarden is de familiehypotheek fiscaal aftrekbaar. De rente dient marktconform te zijn. Dat wil zeggen dat de verschillen in rentepercentage minimaal mag zijn met de rentestand die hypotheekverstrekkers aanbieden. Ook mag de aflossingstermijn – net zoals een hypotheek bij een bank – maximaal 30 jaar duren.

Familie kan ook door middel van één of periodieke schenkingen zorgdragen dat maandlasten betaalbaar blijven. Graag adviseer ik je over de fiscale regelgeving rondom schenkingen.

Voordelen familiehypotheek

• De mogelijkheid om toch een huis te kopen, ondanks de niet – of niet toereikende – geldlening van een hypotheekverstrekker.

• De rentestand kan lager zijn, wat gunstig is voor de lener(s).

• Familie die de lening verstrekt, profiteert van een hogere rente dan bij spaarrekeningen.

• De hypotheekrente is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar bij de belastingdienst.

Nadelen en overwegingen

• De emotionele verbintenis in combinatie met financiële verplichtingen. Dit kan gevoelsmatig zwaar wegen, maar dat hoeft niet.

• De complexiteit van een dergelijke hypotheekvorm met notariële afspraken, aflossingen, bepalen van rente en toekomstige afspraken, zoals erfrecht.

Is de familiehypotheek een overweging? Zorg ervoor dat je, samen met de aangaande familie, voorafgaand goed geïnformeerd wordt. Ik help jullie graag bij het maken van de beslissingen.

Heb je vragen? Voor meer informatie, mail me!